fbpx

Winterdip - kunstzinnige beeldende therapie Utrecht
Ben jij er al op uit geweest?

Voor sommigen kan de winter een verschrikking zijn om doorheen te komen. Verstillen en naar binnen keren lijkt bij deze periode te passen, net als in de natuur. Dat lijkt me ook heel gezond, om actief zijn en rust af te wisselen.

Maar… die verstilling kan ook uit de hand lopen, variërend van winterdip tot winterdepressie. Goed om in de gaten te houden dus. Op zo’n moment kost het de grootste moeite om uit bed te komen, heb je het voortdurend koud, ga je niet meer naar buiten en zit je het liefste stil. In beweging komen lijkt al een hele opgave en je lijkt te verkrampen.

Bewegen hoeft niet altijd intensief te zijn

Begin klein. Een kopje thee zetten of een goede maaltijd voor je zelf verzorgen is ook in beweging komen. Kijk of je binnen kunt beginnen met het opwarmen van je lichaam door het wat los te schudden. Pak jezelf goed in en ga vooral naar buiten. Al is het een blokje om.

Voordelen op een rij:
Laat een zonnige dag je dat extra zetje geven om naar buiten te gaan. Op die manier:

  • Verminder je stress
  • Stimuleert je je bloedsomloop
  • Maak je endorfine aan waardoor je je lekkerder in je vel voelt
  • Verdiep je je ademhaling
  • Doe je vitamine D op
  • Slaap je slaapt beter

Innerlijk in beweging komen met kleur en vorm.

Heb je vaker moeite om de winter door te komen? Naast in beweging komen, goed eten en voor jezelf zorgen zijn er ook beeldende oefeningen die je erdoorheen kunnen helpen. Jezelf voeden met kleuren en vormen maakt dat je innerlijk ook iets in beweging zet. Deze beweging zich vervolgens steeds verder uitbreiden zodat je weer een gezonde balans vindt tussen verstilling en actief zijn.

Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Kijk of er in je sociale kring mensen zijn die hier ook last van hebben (of juist helemaal niet) en kijk hoe je elkaar hierin kunt ondersteunen. Spreek bijvoorbeeld een vaste dag af dat je een uurtje met elkaar gaat wandelen. Of maak tijd vrij voor een creatieve middag waarin jullie elke keer een nieuw project organiseren om aan te werken.

Ook ik help je hier graag bij. Je kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken om te kijken of beeldend werken iets voor je kan betekenen. Of volg een aantal keer wat sessies, creatief de winter door.