Voedende beeldend ondersteunen je gezondheid.
Laatst was ik in Florence. Ik keek mijn ogen uit bij prachtige kunstwerken zoals La Primavera en de David. Ook rondom de stad, in de natuur en de botanische tuinen kon ik me opladen. We worden veelal overweldigd door allerlei indrukken en informatie van buiten. Massa’s reclames, constante informatiestroom, social media, verkeer, geluid enz.
Dan kan even vertoeven in de natuur, of aandachtig een favoriete schildering bekijken een verademing zijn. Zoals je met gezond eten voor je lichaam zorgt, dragen voedende beelden ook bij aan je gezondheid.
Beeldende therapie en voedende beelden
Voedende beelden zet ik ook vaak in in de beeldende therapie. Niet alleen het bekijken van een mooie schildering, vooral het zelf maken doet goed. Door je met heel je aandacht in een bepaalde schildering te verdiepen, neem je de kwaliteiten van de schildering als een spons in je op.
Dit laat een langdurige indruk achter. Wanneer je het bekijken verbindt met bijvoorbeeld een rustige schildertechniek doe je tegelijkertijd een ervaring op.
Het roept vaak een gevoel van ontspanning en loslaten op. Je bent met één ding bezig en je hoeft je even geen zorgen te maken. De volgende keer dat je een vergelijkbaar beeld tegenkomt, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of wanneer je vanuit de auto of trein naar buiten kijkt, roept het een soortgelijke ervaring op.
Het heeft innerlijk een soort imprint achtergelaten waardoor je de kwaliteiten van het beeld waar je je in verdiept hebt, zoals nuances in kleuren, verschillende vormen, licht en donker, eerder opmerkt in andere situaties.
Voedende beelden bij depressie
Laatst werkte ik met iemand met een depressie. We besloten een kopie te maken van een schilderij. Hij bladerde door verschillende kunstboeken en koos uiteindelijk een afbeelding uit die hij mooi vond en wilde tekenen met pastelkrijt.
Hoewel hij geneigd was meteen aan de bomen en dieren te beginnen die waren afgebeeld, maakten we eerst een zachte ondergrond met kleurvlakken. Hier was wat terughouding voor nodig. Het oog valt vrijwel altijd direct op wat er is afgebeeld waarna je snel denkt te weten wat je moet tekenen.
Wanneer je echt goed kijkt en niet uitgaat van wat je al wéét, maar open staat om verder te kijken dan de afbeelding, wordt er veel meer zichtbaar. Welke kleur overheerst per kleurvlak? Al snel kwam hij erachter dat er veel meer tinten in het groene gras verborgen lagen dan alleen groen. Het was hier en daar bruin, blauw en op sommige plekken zelfs paars.
Grappig, dat was hem nog niet eerder opgevallen. Over de eerste zachte groene laag, kwam hier en daar nog een zachte tint blauw, en daarna nog een beetje geel. Net zolang tot de ondergrond ongeveer dezelfde kleur had als op de schildering.
Pas veel later kwamen er vormen in, van bomen, paden en beekjes. Ook deze werden laag voor laag opgebouwd en in het geheel opgenomen. Tot slot de details, van bloemen, de nerven van schors, blaadjes aan de bomen en een eekhoorn in de holte van een boom.
We zijn hier een aantal weken mee bezig geweest.
Op een geven moment vertelde hij dat hij nu pas voor het eerst goed om zich heen keek wanneer hij van zijn huis naar de praktijk liep. Hij merkte ineens veel meer kleurnuances op in het water, het gras, de bomen. Maar ook de verschillende vormen van blaadjes, en zang van vogels vielen hem op. Hij vertelde dat hij door de depressie zich in zichzelf voelde opgeslokt, maar dat er nu wat licht bij kwam. Wat lucht, wat ruimte.
Je kan dit zien als een beweging van binnen naar buiten, je krijgt meer oog voor je omgeving. Tegelijkertijd heb je, net als met eten, zelf de keuze met welke beelden je jezelf wilt voeden.
Wat je zelf kunt doen
Niet alleen bij depressie kunnen voedende beelden je ondersteunen. Ook in het dagelijks leven kan je ervoor zorgen dat je er meer oog voor krijgt. Als een herinnering om even te ontspannen, op te gaan in het moment of om uit piekergedachtes te komen. Ook als je vindt dat je op een oninspirerende plek woont. Voedende beelden zijn overal, als je ze maar opmerkt.
Kijk bijvoorbeeld bij het op- of ondergaan van de zon naar de verschillende kleuren in de lucht, de overgangen van kleur naar kleur en hoe snel deze veranderen. Wat ik bijzonder vind is dat er op een geven moment een klein beetje groen te zien is, maar dit is van korte duur dus het is snel gemist. Een soort emerald groen.
Ook in je huis kan je kleine dingen aanpassen. Hang bijvoorbeeld je favoriete schilderij, of een foto prominent in de kamer, of juist op plekken waar je maar af en toe kijkt. Zo kunnen ze ook als een soort herinnering dienen bijvoorbeeld wanneer je in de drukte van de dag zit. (aan de binnenkant van een keukenkastje, in je agenda enz.). Of nog beter, schilder het na en verdiep de indruk die het bij je achterlaat.
Meer oog krijgen voor voedende beelden
Spreekt dit je aan en wil je ook meer oog krijgen voor voedende beelden? Geef je dan op voor de gratis 3-daagse ‘Creëer jouw ontspannen leven’. Elke dag ontvang je een video en een pdf met een oefening voor die dag. Het zijn oefeningen voor wanneer je merkt dat je snel gespannen bent. Wat ga je leren?
- Herken je spanning
- Kijken met aandacht
- Vind je voedende bronnen