fbpx

Vitaal meeliften met de lente - Beeldende Therapie Utrecht - Kunstzinnig Gezond - Sanne Driessen
Wanneer je merkt dat er om je heen allerlei moois gebeurt, maar je het zelf niet zo voelt. Dat anderen veel gelukkiger lijken dan jij bent. Dat het prachtig weer is maar je voelt je moe, gespannen, hebt weinig energie en je voelt je misschien ook somber. Misschien door overbelasting, burn-out of gewoon een gevoel. Probeer dan eens mee te liften op de vitaliteit van de lente.

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant

Allereerst, wanneer je je zelf niet zo lekker in je vel voelt zitten ga je jezelf al snel vergelijken met anderen. Anderen waar het allemaal wel als vanzelf lijkt te gaan. Misschien denk je dat er iets mis is met je dat het je maar niet lukt om ook te genieten. Hierdoor leg je veel aandacht op dat wat je niet hebt. Misschien probeer je anderen wel te kopiëren qua houding, kleding, interesses. Maar ben jij dat ook werkelijk?
Gras - Kunstzinnig Gezond - Beeldende therapie Utrecht - Sanne Driessen

Alles wat je aandacht geeft groeit

Stap voor stap raak je steeds meer verstrikt in het ernaar streven iemand anders te zijn dan je bent. Je kan dat simpelweg nooit bereiken omdat je zelf uniek bent, er is er geen een zoals jij. Op deze manier ben je dus eigenlijk ‘gedoemd te mislukken’. Je geeft aandacht aan dat wat er niet is, wat je niet hebt, wat je niet bent. Erg negatief dus. Wat als je het om zou draaien en je aandacht geeft aan dat wat je wel hebt, wat je wel bent, waar je wel van houdt? Wat zou er mogelijk zijn als jouw positieve kant de kans krijgt om te groeien?

Meeliften met de lente

Om uit die negatieve spiraal te komen en je aandacht te verleggen naar positieve processen kan je om te beginnen oefenen met waarnemen. Eerst maar eens buiten jezelf. Op dit moment is de natuur aan het ontwaken en komen de mooiste kleuren en vormen tevoorschijn. Dit alles is er ook voor jou! Om naar te kijken, om aan te ruiken, om van te genieten. Omring jezelf met een groeiende, bloeiende omgeving en profiteer door dit proces te volgen van de vitaliteit van de natuur.
Lente - Kunstzinnig Gezond - Beeldende therapie Utrecht - Sanne Driessen

Beeldende oefening: volg het groeiproces

Volg een boom die je elke dag ziet. Bijvoorbeeld vanuit je huis of tuin. Volg dit groeiproces. Kijk hoe de boom knoppen vormt, in bloesem staat, blaadjes tevoorschijn komen. Kijk ook naar de structuur van de bast, de vorm van de takken en bladeren, de oprichtingskracht die ervan uitgaat, de kleuren die je ziet. Doe dit niet vanuit wat je al weet (ik weet best hoe een boom eruit ziet), maar kijk naar deze specifieke boom, naar dit specifieke blaadje en sta open voor de kenmerken die je misschien nog niet waren opgevallen.

Wat helpt bij het aandachtig waarnemen is om het beeldend vorm te geven. Hierdoor ga je nog beter kijken en zie je meer. Kijk maar eens welke vorm bij jou past. Wil je elke dag, of eens in de week een kleine tekening maken met potlood? Hoeft niet groot te zijn, 10 bij 10 volstaat ook. Elke keer van een ander onderdeel van deze boom, of juist meerdere keren van hetzelfde onderdeel om de veranderingen te volgen. Of past schilderen meer bij jou? Misschien wel fotografie als je niet veel tijd hebt. En teken je het later na.

Variatie tip

Mocht je echt de verdieping in willen gaan, plant dan zelf een zaadje. Eerst op een schoteltje met watjes en water om het zaadje te zien ontkiemen. Dan in een klein bakje met aarde. Later in de grond of in een grotere pot. Volg het proces en geef het beeldend weer.
Zee - Kunstzinnig Gezond - Kunstzinnge therapie Utrecht - Sanne Driessen

Wat neem ik waar buiten mezelf, wat neem ik van binnen waar?

Door je zo met je boom of zaadje te verbinden, je aandacht ernaartoe te brengen, krijgt dit vitale groeiproces de kans om zich bij jou te verinnerlijken. Je neemt het nu buiten jezelf waar, maar een soortgelijk groeiproces kan je nu eerder op gaan merken in jezelf. Een persoonlijk groeiproces. Een zaadje dat gelegd wordt, iets wat nu nog in de kiem in jouw aanwezig is. Zonder druk, maar met de juiste voeding en verzorging kan het ook tot bloei komen.

Versterk je vitaliteit

Wanneer je te maken hebt met moeheid, vaak gespannen bent of overbelast is dat een signaal om je vitaliteit te gaan verzorgen en versterken. Zodat het je ondersteunt in plaats van belemmert. Misschien volstaat het al met dagelijks een wandeling, gezonde voeding en een goed slaap- en waakritme. Maar het kan ook zijn dat het meer nodig heeft. Dat je vitaliteit langdurig heeft geleden en extra gevoed moet worden. Kijk dan hoe je hier in begeleid wilt worden. Mocht je dat bij mij willen doen neem dan even contact met me op. Dan bespreken we de mogelijkheden.

Gratis verhelderinggesprek in een voedende omgeving in Utrecht.

Wil je meer innerlijke rust ervaren?
Wil je vitaliteit ervaren?
Wil je je scheppende vermogen ontwikkelen?
Wil je een burn-out of depressie voorkomen?
Wil je een gevoel van helderheid en richting ervaren?

Neem dan contact op voor een vrijblijvend verhelderingsgesprek. We spreken af op een mooie, groene, voedende locatie in Utrecht. Bijvoorbeeld in een bloeiend park, een klein groen hofje of een rustig café. Hier luister ik naar je verhaal en krijg je helderheid in waar het voor jou eigenlijk in de kern om gaat.

Lijkt dat je wat? Ik hoor het graag.

Ik wil verheldering