fbpx

Het eeuwige cadeautjes dilemma - Kunstzinnig Gezond
Hoe kan je in december, de maand die bekend staat om zijn feestdagen en cadeautjesgekte, trouw blijven aan een bewuste levensstijl?

Elke keer loop ik hier weer tegenaan. Niet alleen in december, ook bij verjaardagen.
Elke keer ben ik weer veel te laat met een cadeautje kopen en moet ik halsoverkop nog snel even naar de eerste de beste winkel om wat te halen. Maar dit druist zo tegen mijn gevoel in.

Ik wil niet zomaar een cadeautje moeten geven omdat dat nou eenmaal hoort, maakt niet uit wat. En ondertussen met dat cadeau onbewust de scheve verhoudingen in de wereld ondersteunen met kinderarbeid, plastic afval en andere milieu en mensenrechtenproblemen.

Veel liever geef ik iets wat echt bij diegene past, waar ik over na heb gedacht, waar ik aandacht aan heb gegeven. En dat het cadeau zelf ook nog eens niet al te belastend is voor de aarde. En dat ik met mijn aanschaf mensen steun i.p.v. uitbuit.

Waar ben ik op uit gekomen?

  • Zelf cadeautjes maken. Leuk om te doen, maar wel verschrikkelijk veel werk. Het kan een extra stok achter de deur zijn om een rust/maak moment te creĆ«ren i.p.v. alsmaar door te draven. Maar het moet ook weer niet teveel stress opleveren. Houd die balans goed in de gaten en hou het realistisch! Je hoeft niet voor iedereen iets te maken.
  • Geef een activiteit cadeau: i.p.v. van iets tastbaars te geven kan je natuurlijk ook een uitje geven. Samen een herinnering maken door iets te doen. Al is het een bos- of strandwandeling.
  • Kleine lokale ondernemers ondersteunen. Er zijn inmiddels zoveel leuke kleine zaakjes waar je allerlei moois kunt kopen. Vaak is er ook nog goed over nagedacht, is er aandacht aan het maken besteed (niet uit de fabriek) en er zitten vele tussen die ook zorg dragen voor de aarde door bijvoorbeeld geen plastic te gebruiken.

Hoe ga jij om met het geven van cadeautjes? Snap je mijn dilemma? Ik ben heel benieuwd hoe jij hier in staat en wat jouw manier is.

Laat je het me weten?

Heb je al gezien dat ik een advent-video-reeks heb gemaakt?

Elke adventszondag plaats ik een video waarin ik de overgang van het seizoen volg. Uiteindelijk zullen er 4 sfeerbeelden ontstaan die elkaar opvolgen. Je hebt dan een soort metamorfose reeks gemaakt. Elke week komt er een nieuwe tekening bij.

Doe je mee om ontspannen december in te gaan?