fbpx

Kunstzinnig Gezond

06-38338839

info@kunstzinniggezond.nl

Gezondheidscentrum Utrecht Oost


Facebook


Instagram

CREATIVITEIT

In de doofpot gestopt

Afgelopen maand heb ik gratis ervaringssessies gegeven in mijn praktijk. Beeldende therapie is nog niet heel erg bekend bij veel mensen, gelukkig wordt het steeds bekender en ‘normaler’ in de zorg. Toch wilde ik iets doen om dit mooie vak zichtbaarder te maken en mensen de gelegenheid te geven om het eens te ervaren. Ik ben ontzettend dankbaar dat zoveel mensen hierop gereageerd hebben en een ervaringssessie zijn komen volgen.

Er zijn een aantal dingen bij me opgevallen:

Bij heel veel mensen speelde een onzekerheid rondom hun creativiteit. Vele van hen begonnen wat onwennig aan de oefening. Onzeker over de kleur, onzeker over de vorm, onzeker over hoe het eruit zou komen te zien. Halverwege de oefening kwamen ze meer in een flow, werkten ze in stilte en kregen vaak rode wangetjes. Helemaal verbonden met hun werk.
Na afloop kreeg ik vaak te horen: ‘oh ja, dit is fijn om te doen. Dit deed ik als kind heel vaak. Ik weet eigenlijk niet waarom ik ermee opgehouden ben.’

Als we daar verder op doorgingen kwamen er veel vergelijkbare antwoorden naar voren.
‘Ik denk dat ik gestopt ben met tekenen omdat ik het drukker kreeg.’
‘Ergens heb ik het idee opgevat dat creatief zijn niet bij volwassen zijn hoort.’
‘Nu ik volwassen ben moet ik me met serieuzere dingen bezighouden. Als ik iets maak moet het ook echt goed zijn anders kan ik het net zo goed niet doen.’

Wat zit daaronder?

Veel van hen kwamen naar de ervaringssessie om innerlijke rust te ervaren, om te ontsnappen uit de drukte, of om erachter te komen hoe ze zich staande konden houden nu er veel gebeurde in hun leven. In de nabespreking kwam vaak naar voren dat ze op een bepaald punt in hun leven steeds meer gingen leven naar wat er van hen verwacht werd. Volwassen worden, functioneren in een baan, ouder worden. Stukje bij beetje, vaak onbewust, vergaten ze hun eigen drijfveren, raakten ze verder verwijderd van zichzelf en hadden constant een zoekend gevoel.

Juist wanneer creativiteit een uitlaatklep voor je was als kind heeft dit ongekende mogelijkheden om door ingesleten patronen te breken. Niet alleen door het tekenen, schilderen of wat dan ook weer op te pakken, maar je juist daardoor weer te kunnen verbinden met iets veel diepers in jezelf. Waar sta je voor, wat vind je belangrijk, waar wil je je energie aan geven, waar zeg je nee tegen? Om zo je creatiekracht, verbinding en bezieling weer terug te vinden op gebieden die veel verder reiken dan alleen in beeldend materiaal. Het is een ingang.

Uit de doofpot

Voor sommigen was zo’n herinnering tijdens de ervaringssessie genoeg. Andere dappere dodo’s hebben besloten om dit proces aan te gaan en te kiezen voor en investeren in zichzelf.

Ik was best geraakt om te horen dat er bij zoveel mensen die onzekerheid speelt en hun creativiteit ver weg was weggestopt. Dit heeft me ertoe gezet om een nieuw project op te zetten. Ik ga er nog niet teveel over verklappen, maar ik kan wel vertellen dat het heel fijn wordt.
Stay tuned en volg mijn instagram of facebook account voor sneak previews.

Wat betreft de ervaringssessies?

Ik heb besloten om ermee door te gaan. Niet alleen voor de zichtbaarheid van mijn vak, maar omdat ik zie wat het voor mensen kan betekenen. Al is het maar voor 1 keer. Het is wel wat drukker geworden in mijn praktijk dus ik heb minder plek dan in juni, maar mijn ervaring leert dat we altijd wel een moment kunnen vinden. En anders kan het ook altijd telefonisch of online.

Dus mocht je deze maand gemist hebben en je zou de beeldende therapie nog graag willen ervaren ter ontspanning of om helderheid te krijgen over iets waar je op dit moment tegenaan loopt?
Laat het me weten.

Volgen we elkaar al op:

Dit bericht delen:


Instagram


Facebook

WEGWIJZER

Home

Programma’s

Blog

Sanne

Contact

Kunstzinnig Gezond

INSPIRATIE

Ontvang de nieuwste artikelen, tips en oefeningen over vitaliteit, persoonlijke ontwikkeling en het voorkomen van een burn-out en depressie.


INSPIRATIE


Facebook


Instagram

Geregistreerd therapeut bij:

Nederlandse Vereniging voor Kunstzinnige Therapieën
Registratienummer: 16NVKT 14190 1619
AGB-Code therapeut: 90102965
AGB-Code onderneming: 90062359
Kamer Van Koophandel: 66813158

CONTACT

06-38338839

info@kunstzinniggezond.nl

Gezondheidscentrum Utrecht Oost
Bloemstraat 65F
3581 WD Utrecht