fbpx

Burn-out - Kunstzinnige therapie Utrecht - Kunstzinnig Gezond - Sanne Driessen

Burn-out

“Laatst liet ik op mijn werk een kopje thee vallen en ik begon spontaan te huilen. Ik werd naar huis gestuurd en een week later werd ik met een burn-out gediagnosticeerd. Hoe heeft dit zover kunnen komen?”

Burn-out raken is vaak een sluipend proces. Eigenlijk heb je al heel lang (lichamelijke) signalen die om aandacht vragen, maar tot nu toe heb je ze genegeerd. Of, je hebt ze wel opgemerkt, en weet eigenlijk ook wel dat je het rustiger aan zou moeten doen, of dingen anders aanpakken… maar het lukt niet om verandering in het patroon te brengen.

Wat als je die man met de hamer nu eens vóór bent? Je hebt niet eerst een burn-out nodig om goed voor jezelf te zorgen en richting te geven aan je leven. Gelukkig maar! En toch blijft het moeilijk om daar echt gehoor aan te geven.

“Een boom die zo hard wil groeien dat hij zijn wortels uit de aarde trekt,
zweeft niet ten hemel, maar valt om.”
Harry Mulisch

Hoe je van burn-out risicoloper naar burn-out gaat.

Voor veel burn-out risicolopers geldt dat ze veel te lang doorlopen met hun klachten. Er wordt niet of weinig geluisterd naar lichaamssignalen zoals vermoeidheid, slaapproblemen en teveel spanningen. De draaglast en draagkracht staat niet meer in verhouding omdat met ontspannende activiteiten wordt gestopt (zodat er meer tijd is voor dingen die ‘moeten’).

Als dit lang genoeg doorgaat kunnen er psychische klachten bij komen zoals:

  • Snel emotioneel worden
  • Huilbuien
  • Piekeren
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Nervositeit
  • Concentratieproblemen

Ook lichamelijke klachten verergeren. Er komen bijvoorbeeld hartkloppingen, hoofdpijn, buikpijn of kortademigheid bij.

Tot het punt komt dat het niet meer gaat en ze ‘de man met de hamer’ tegenkomen. Soms door letterlijk uitvallen van het lichaam (flauwvallen), een paniekaanval of nog iets anders. Het vermogen tot herstellen is aangetast, ze hebben nergens meer zin in en zijn uitgeput. Ze weten niet meer wat ze willen met hun leven en zijn burn-out geraakt.

Aandacht - Kunstzinnige therapie Utrecht - Kunstzinnig Gezond - Sanne Driessen

“Hoe heeft het zover kunnen komen?”

Is de vraag die dan vaak wordt gesteld. Want naast lichamelijke en psychische klachten spelen er ook vaak overtuigingen mee. Bijvoorbeeld niemand willen teleurstellen, aan verwachtingen willen voldoen of het als persoonlijk falen zien als het lichaam klachten vertoont.

Mensen zien de burn-out eerder niet aankomen dan wel. Maar de mensen die wel merken dat het zo niet langer door kan gaan hebben de mogelijkheid om iets met dat besef te doen en een burn-out te voorkomen. En op die manier veel tijd, kosten en herstelvermogen besparen.

Ontwikkelingskans

Vaak is het contact met het lichaam wat ondergesneeuwd en is het belangrijk om daar weer naar te leren luisteren en er een band mee op te bouwen. Burn-out zijn, of vooraf merken dat je er risico op loopt, kan je ook als een ontwikkelingskans zien.

Er liggen vaak waardevolle lessen aan ten grondslag die dieper reiken dan balans vinden in spanning en ontspanning. Die gaan over jouw kern, wat voor jou echt van waarde is in het leven. Zodat je niet meer tegen de stroom in blijft vechten, maar je kunt staan voor jouw leven. Met zelfvertrouwen, innerlijke rust, intuïtie en vitaliteit.

Burn-out preventie traject - Kunstzinnige therapie Utrecht - Kunstzinnig Gezond - Sanne Driessen
Burn-out preventie -> nieuw programma

Ik was er al even mee bezig maar nu is het programma echt bijna af: het burn-out preventie traject. Wil je hier al meer over weten? Meld je dan hieronder aan, dan geef ik je er alvast meer informatie over. Ik hou je ook op de hoogte wanneer het traject echt helemaal klaar is en je van start kunt gaan.

Ontvang de up-dates!

Of neem contact met me op als je vragen hebt.