10 november is het de dag van de mantelzorg.
In deze blog deel ik 5 tips die je ondersteunen om ook in drukke periodes voor jezelf te zorgen. Want wat heb jij of hebben anderen eraan als jouw eigen gezondheid eraan onderdoor gaat?
Het is niet altijd makkelijk om tijd voor jezelf te nemen als de lijst met verplichtingen en verwachtingen alleen maar groter wordt. En het kan iedereen overkomen dat een familielid, vriend of buur ziek wordt, een beperking krijgt of een psychische aandoening, dementie of nog iets anders heeft en er ineens hulp nodig is. En dan ben je ineens mantelzorger.
Ben ik een mantelzorger?
Enkele voorbeelden van zorg die mantelzorgers bieden zijn:
- emotionele steun
- ondersteuning bij vervoer
- begeleiden bij artsenbezoek
- het regelen van de zorg
- helpen in de huishouding
- helpen bij de persoonlijke verzorging
Niet niks dus. Tijd om hier even bij stil te staan.
Feiten en cijfers over mantelzorg
Het Sociaal en Cultureel Planbureau publiceerde dit onderzoek over de omvang, aard en kenmerken van mantelzorg en vrijwilligerswerk in de zorg en ondersteuning in 2014.
Een aantal feiten en cijfers uit dit onderzoek:
Ruim 4 miljoen volwassen Nederlanders geven mantelzorg. Er zijn een hoop positieve punten. Zo geeft 82% van de mantelzorgers aan dat het hen een goed gevoel geeft omdat de hulpgever en de hulpvrager bijvoorbeeld dichter naar elkaar toe groeien of wanneer de hulpvrager zijn waardering laat blijken. Anderen zien het als vanzelfsprekend of geven mantelzorg omdat er niemand anders beschikbaar is.
Mantelzorg komt vaak bij het werk wat mantelzorgers al doen. Ze geven bijvoorbeeld zorg op dagen dat ze ook werken. Soms moeten zij het werk onderbreken om hulp te kunnen bieden. Dit levert nogal eens knelpunten op omdat niet iedereen onverwachts een dag vrij kan nemen of zelf zijn werktijden kan bepalen. Geen wonder dat 10% van de mantelzorgers zich zwaar overbelast voelt.
Naast dat het voldoening kan geven kan het ook negatieve gevolgen brengen. Mantelzorgers die lang en intensief voor iemand zorgen kunnen zich ongezonder voelen dan anderen. Het kan zijn dat de mantelzorger het gevoel heeft dat de hulp te veel op zijn/haar schouders komt of dat ze door de zorg die ze geven zelf ziek of overspannen raken.
5 tips om voor jezelf te zorgen in drukke periodes
Niet alleen mantelzorgers lopen gevaar snel aan zichzelf voorbij te gaan. Het kan ook gebeuren door een hoge belasting met je werk, studie, partner, gezin, vrienden, familie enz.
Hieronder een aantal tips:
1. Intentie voor jezelf
Begin de dag met een intentie voor jezelf. Zo neem je een bewuste keuze waar je je aandacht die dag op gaat richten. Bijvoorbeeld ‘Vandaag zorg ik ook wat meer voor mezelf’, ‘Vandaag trek ik me om de twee uur even terug’, ‘Vandaag neem ik mijn omgeving goed in me op als ik naar mijn werk/studie loop’, ‘Vandaag ben ik lief voor mezelf’ enz. Kijk wat er op dat moment goed bij je past of waar je behoefte aan hebt en kijk wat er mogelijk is.
2. Plan tijd voor jezelf
Ook al weet je dat het een drukke dag wordt: plan tijd voor jezelf! Afhankelijk van de tijd die je ervoor hebt kan dit variëren van een wandeling tot een minuutje even niks. Bedenk eens plekken waar je jezelf regelmatig even kan terugtrekken. Een bepaalde plek buiten waar je vaak langskomt, de wc op je werk/studie, een kamer in huis. Hoe kort ook, het zijn kleine pauzes om even op adem te kunnen komen.
3. Betrek je omgeving
Je hoeft niet alles alleen te doen. Overleg met je omgeving, leg je situatie uit en kijk of je taken kunt verdelen.
4. Kom in beweging
Je hoeft echt geen kilometers te hardlopen (hoewel dat ook fijn kan zijn, maar je hebt er niet altijd de tijd voor). Door even in beweging te komen, met je armen te zwaaien, een rek of strek oefening of een yogahouding te doen, laad je jezelf weer op.
5. Verzorg je sociale leven
In een drukke periode kan je sociale leven er flink onder lijden. Misschien heb je na een drukke dag geen zin om sociale dingen te doen, maar je kunt het ook simpel houden. Bel een goede vriend/vriendin en maak een afspraak. Het plannen hiervan maakt het makkelijker om het ook echt te gaan doen. Het kan ontzettend opluchten om je hart te luchten, of gewoon eens om niets te kunnen lachen en je gesteund te voelen.
Of ga er echt even tussenuit en geef jezelf of een andere mantelzorger een Kunstzinnig Ontspanmoment.
En weet dat er instanties zijn die je kunnen helpen!
Kijk bijvoorbeeld eens op www.mezzo.nl
Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste blogs en activiteiten van Kunstzinnig Gezond?
Schrijf me in voor de nieuwsbrief